• Hier voel ik mij thuis

Niets zo fijn als een plek waar je je thuis voelt, ergens waar je graag komt en waar je mag zijn wie je bent. Waar je even tot jezelf kunt komen in een wereld die veel van je vraagt. Een hoekje, een veldje, een kamer voor je alleen. Voor kwetsbare kinderen is zo’n plek misschien nog wel belangrijker. Een thuis waar niet altijd een thuis is, of een thuis was.
Voor Jij bent fotografeerde ik 8 pleegkinderen op een locatie waar zij zelf heel graag zijn. In hun eigen huis, of buiten de deur, op een speelveldje of de manege. En ik vroeg aan deze kinderen waarom ze daar zo graag komen. Wat die plek voor hen bijzonder maakt.
Zo ontmoette ik Neal die eens per maand met zijn moeder afspreekt in de duinen, waar ze samen wandelen. Daarom komt hij daar zo graag. En Selina, die met twee pleegbroers in huis woont en de stilte van haar eigen kamer nodig heeft om de prachtigste tekeningen te maken. Ik ontmoette kinderen die rust en kinderen die reuring zoeken. Kinderen met een bijzondere achtergrond die een heel normaal leven leiden. En allemaal een eigen verhaal vertellen.
Sandra Uittenbogaart

Selina (10)

woont sinds haar 3e jaar bij haar pleegouders Cindy en Floris in Pijnacker. Ze heeft twee pleegbroers, Zakariye en Quincy.
Favoriete plek: Mijn bureau op mijn eigen kamer.
Waarom vind je het hier fijn?
Omdat ik hier rustig in mijn schetsboeken kan tekenen. Niemand die me stoort. Wat ik fijn vind aan tekenen is dat je je gevoelens erin kwijt kan. Mijn schetsboeken zijn een soort gevoelsboekjes. Ik vind het ook leuk om plaatjes na te tekenen. Bijvoorbeeld uit ‘Dagboek van een muts’. Wil je ze zien?

Zakariye (10)

woont al bijna zijn hele leven bij zijn pleegouders Cindy en Floris in Pijnacker. Hij heeft ook een broer, Quincy, en een pleegzus, Selina.
Favoriete plek: De dansschool (De Dansacker).
Waarom voel je je hier thuis?
Omdat ik heel graag dans. Ik train nu vier keer per week, drie uur klassiek en één uur tap. Na groep 8 wil ik naar de Theaterschool in Rotterdam. Ik onthoud makkelijk pasjes, dat is handig. En ik leer graag nieuwe dingen. Omdat ik een jongen ben, word ik veel gevraagd voor voorstellingen. Wil je m’n kostuum zien?

Angeley (10)

woont sinds haar 6e jaar bij haar pleegmoeder Ruth in Den Haag.
Favoriete plek: De manege (Berestein).
Waarom voel je je hier thuis?
Ik hou heel veel van paarden. Ik wilde eerst op honkbal, maar ik heb toen toch voor paardrijden gekozen. En daar heb ik geen spijt van. Het is fijn om paarden te verzorgen. Het maakt me rustig. Het paard dat ik nu borstel is Goofy, een vos schimmel. Je moet goed naar hem kijken, wist je dat? Dan zie je wat hij fijn vindt of niet.

Britney (16)

woont al bijna haar hele leven bij Jacqueline en John in Wassenaar.  Ze heeft een pleegbroertje, Jermayne, en een pleegzusje, Achanty.
Favoriete plek: De grote bank in de woonkamer.
Waarom vind je het hier fijn?
Ik zit op een dansopleiding in Leiden en train twaalf uur per week. Als ik thuis ben wil ik relaxen. TV kijken, Netflixen of gewoon met mijn telefoon bezig zijn. Ik plof dan altijd neer op de bank en pik ‘m in voor de hele familie. De rest mag dan op m’n voeten zitten. Heel gezellig. Drankje erbij en chips. Chill plekkie toch?

Jermayne (12)

woont sinds 7 jaar bij Jacqueline en John in Wassenaar. Hij heeft een pleegzus, Britney, en een pleegzusje, Achanty.
Favoriete plek: Het voetbalveld (Blauw-Zwart).
Waarom voel je je hier thuis?
Ik train al zeven jaar bij Blauw-Zwart en ken veel kinderen uit mijn team al heel lang. Het geeft gewoon een goed gevoel om te sporten, je kunt mooie acties maken. Ik train nu drie keer per week en zou nooit meer naar een ander team willen. We zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Zal ik op het doel schieten?

Achanty (11)

woont sinds 9 jaar bij Jacqueline en John in Wassenaar. Ze heeft een pleegzus, Britney, en een pleegbroer, Jermayne.
Favoriete plek: De dansschool (St Jozefschool).
Waarom voel je je hier thuis?
Dansen is gewoon heel leuk! Ik kan mijn energie erin kwijt. Ik dans urban, klassiek, modern, showballet, musical, theater en daarnaast nog de selectie. Showballet is mijn favoriet. Maar ook de selectieklas is leuk. Ik weet alleen nog niet of ik later danseres word. Wist je dat ik ook heel graag kapster wil worden?

Laura (9)

woont samen met haar pleegmoeder Marjan in Den Haag. Ze woont daar nu 5 jaar.
Favoriete plek: Het speeltuintje voor haar huis.
Waarom voel je je hier thuis?
Ik kan zo naar buiten en ik kan helemaal doen wat ik zelf wil. Ik hou ook veel  van dansen en zwemmen, maar hier kan ik veel makkelijker heen. Soms ga ik alleen, soms met een vriendinnetje. Ik vind alle toestellen leuk om op te spelen. Meestal ga ik eerst naar de kabelbaan. Poseren vind ik ook leuk. Zal ik aan dat rek gaan hangen?

Neal (10)

woont samen met zijn pleegouders Miranda en Leen en 3 pleegzussen Gina, Tessa en Rhodé in ’s Gravenzande. Hij woont daar nu 6 jaar.
Favoriete plek: De bunker bij de Intratuin in ’s Gravenzande.
Waarom vind je dit een fijne plek?
Deze plek is voor mij speciaal omdat ik hier één keer in de maand met mijn moeder afspreek. En ook omdat ik heel veel van geschiedenis hou. In de Tweede Wereldoorlog bouwden ze die bunkers hier in de duinen. Deze zit heel goed verstopt. Kijk, op dit bordje kun je zien hoe de bunker er vanbinnen uitziet.
  • Ieder kind verdient een thuis

    Dat is niet voor alle kinderen zo vanzelfsprekend. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers in de regio Den Haag die iets voor deze kinderen en jongeren willen doen.
    Wie je ook bent. Je kunt altijd iets doen.

    DOE DE TEST