VERHAAL

Martine is maatje van L. (14). Dankzij haar kon hij starten met therapie.

“Het liet me niet meer los. Ik dacht; eigenlijk zou ik dit zomaar kunnen doen.”

“Ik ben Reismaat voor L. (14). Ik haal hem elke week op maandag na schooltijd op met de auto en dan rijden we naar zijn therapie toe. Dan wacht ik daar tot hij klaar is. En na een klein uurtje rij ik hem weer naar huis. Dat doe ik voor hem zolang de therapie duurt.

Ik was niet bewust op zoek naar iets. Maar een vriendinnetje deelde de oproep voor L. op Facebook. Ik scrollde er ‘s avonds laat langs en het greep me. Het liet me niet meer los. Omdat het zo concreet was. Je ziet meteen waar je nodig bent. Ik dacht; eigenlijk zou ik dit zomaar kunnen doen.

Ik heb altijd al iets gehad met kinderen die het lastig hebben. Ik denk dat ik altijd al wel zag dat die kinderen soms het éné gedrag laten zien, maar juist het tegenovergestelde zoeken. En ik weet gewoon dat als het thuis niet goed gaat, dat je mensen nodig hebt die er voor je zijn. Ik heb dat ook in mijn eigen omgeving gezien.

Ik hoef niet precies te weten wat er allemaal in zijn verleden gebeurd is. Maar ik weet dat L. genoeg heeft meegemaakt.

Voor mij is verschil maken zorgen dat iemand zich gezien voelt. Dat je gewoon mag zijn wie je bent. En in dit geval is het ook heel praktisch. Als ik L. niet zou brengen, dan zou hij deze therapie nu niet kunnen krijgen.

Achtergrond

Martine is 37 jaar en is getrouwd met Arjan.

Samen met hun dochter van 14 en hun hond wonen ze in Scheveningen. Ze gaan daar (normaal gesproken) wekelijks naar de kerk.

Martine werkt part-time in een sportschool achter de bar en receptie.

De eerste ontmoeting was wel een beetje spannend natuurlijk. Je weet niet wie het is. Je weet niet hoe hij het vindt en of hij er ook zin in heeft. Maar het viel me alles mee.

Het helpt ook wel dat ik een dochter heb van dezelfde leeftijd. Die is echt aan het puberen. Dat moet je gewoon af en toe lekker laten gaan. Je moet het niet persoonlijk opvatten als ze chagrijnig zijn. Dat ben ik zelf ook wel eens.

De tweede keer dat ik L. zag nam hij mij al een beetje in vertrouwen. Dat vond ik wel bijzonder. En tegelijkertijd is dat natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Want dat vertrouwen wil je nooit beschamen natuurlijk.

Ik was verbaasd over dat we zo’n leuke klik hebben. Hij draait lekker zijn eigen muziekje in de auto. We praten dan over welke muziek hij leuk vindt en welke games hij speelt. Hij praat wel heel makkelijk. En volgens mij vindt hij het gezellig. Hij vroeg ook of ik een keertje bij zijn voetbal wil komen kijken.

L. houdt heel veel van honden. En wij hebben een hond. Dus toen hij dat vertelde heb ik de week erop de hond meegenomen en heeft hij lekker achterin gezeten met dat beest. Dat zijn van die kleine dingetjes. Dat kan het gewoon maken.

“Als je het met elkaar doet, dan is het voor iedereen maar een klein beetje.

En ik vind het heerlijk om auto te rijden. Dus wat kost het me nou.”

Op het eerste gezicht is L. gewoon een puber. Maar je weet natuurlijk dat er meer achter zit. Hij is een jongen die soms snel meer wil. Als je een vinger geeft, dan wil hij de hele hand. Dus ik ben wel vantevoren op mijn grenzen aan het letten. Terwijl je dus eigenlijk graag die hele hand wil geven.

Dat vind ik best lastig. Het speelt nog niet echt, maar ik ben er al wel mee bezig hoe ik dat moet doen. Waar ligt dan de grens. En ook.. nu is hij 14, maar stel dat ik dit over een jaar nog doe. Wat voor jongen is het dan? Dit is een leeftijd waarop een kind zo snel veranderd. Dat vind ik ook wel spannend.

Het geeft me voldoening om dit te kunnen doen. Het feit dat je iets voor iemand anders kan betekenen, terwijl het jou misschien weinig moeite kost. Het moet natuurlijk passen in je leven. Maar als het past. Waarom niet?

Als iedereen iets zou bijdragen voor mensen die hulp nodig hebben. Dan had niemand meer hulp nodig. Als je het met elkaar doet, dan is het voor iedereen maar een klein beetje. En ik vind het heerlijk om auto te rijden. Dus wat kost het me nou.”

“Ik hoef niet precies te weten wat er allemaal in zijn verleden gebeurd is.

Ik weet dat L. genoeg heeft meegemaakt.”

  • Jij bent hard nodig

    Wil jij ook iets betekenen voor een kwetsbaar kind? Naast L. zijn er nog veel meer kinderen die jouw steun hard nodig hebben. Help je mee?

    KIJK WAT JIJ KUNT DOEN