De juiste plek voor een kwetsbaar kind

Onlangs bood Stichting Vergeten Kind 83.000 handtekeningen aan Minister de Jonge (VWS) aan met de boodschap: Stop het onnodig doorplaatsen van uit huis geplaatste kinderen. Dat we dit willen stoppen, daar is iedereen het over eens, maar hoe vinden we een oplossing? Hoe creëren we samen voldoende goede plekken voor deze kinderen? En wat voor plekken zijn dat dan?
De oplossing is helaas niet eenvoudig. Ieder kind verdient het om een plek te hebben die hem of haar de kans biedt om zich veilig te kunnen ontwikkelen. Bij voorkeur is dat in een gezin. Bij een pleeggezin of in een gezinshuis. Omroep West en Jeugdformaat willen dit najaar (in de week van de pleegzorg) een week lang aandacht vragen rondom dit onderwerp om deze vragen, maar vooral de oplossingen, bespreekbaar te maken. De rode draad vormt een documentaire waarin zij het bijzondere verhaal van pleegouder Hijltje Vink en de kinderen die zij opvangt vastleggen. Voor het maken van deze documentaire en de invulling van de week van de pleegzorg zijn ze nog op zoek naar €15.000,- euro.

Donateurs gezocht: Help mee om deze mediaweek mogelijk te maken.

Het is een onderwerp dat volop in de belangstelling staat: Het doorplaatsen van kinderen van de ene naar de andere opvangplek. En het onnodig doorplaatsen is natuurlijk iets wat niemand wil. Een (een van de )oorzaak hiervan is het tekort aan pleeggezinnen. Als we kinderen uit huis plaatsen, moeten we dat goed doen. Daarvoor is een goede match tussen kind en plek waar deze (tijdelijk) terecht komt heel belangrijk. En dat kan alleen als er ook voldoende goede plekken beschikbaar zijn. En die zijn er helaas niet. Grotere bekendheid en begrip van alle facetten die spelen als een kind in een ander gezin terecht komt zijn heel belangrijk. Daarom slaan Jeugdformaat en Omroep West de handen in een. Samen willen zij zich hard maken voor dit thema en zoveel mogelijk nieuwe pleeggezinnen vinden in onze regio.
Het idee
Omroep West wil in de week van de pleegzorg een week lang al haar platformen en kanalen inkleuren rond het thema pleegzorg. Met als rode draad rondom alle activiteiten in die week een documentaire over een bijzondere pleegouder.
Hoe kun je helpen?
Samen kunnen we ons hard maken om de ‘kindercarrousel’ te stoppen. We willen beginnen met het bespreekbaar maken van de oplossingen. Niet alleen bij beleidsmakers, maar bij een brede doelgroep. We geloven erin dat wij als samenleving dit probleem samen moeten en kunnen oplossen. Jeugdformaat investeert naast tijd en mensen €10.000,- euro in dit project. Om te kunnen starten met de documentaire is er nog een bedrag van €15.000,- nodig. Wil jij dit project steunen? Neem contact met ons op via dit formulier.
Over de documentaire
De documentaire Documentairemaker Erik Kooyman (van Omroep West) wil het bijzondere verhaal vertellen van pleegouder Hijltje Vink. Zij heeft in haar leven al veel pleegkinderen in huis gehad en heeft nu, terwijl zij al op leeftijd is, nog steeds een aantal pleegkinderen thuis. Elk kind is uniek en dat geldt zeker ook voor haar pleegkinderen. Het gaat om pleegkinderen zonder veilige thuissituatie en om kinderen met een handicap of met een ziekte. Dit maakt het pleeggezin van Hijltje misschien anders dan normale pleeggezinnen, maar laat de verscheidenheid zien, die er bestaat in de pleegzorg.
De achtergronden van de kinderen in het gezin van Hijltje zijn zeer verschillend. De een heeft nog redelijk contact met de eigen ouders, de ander helemaal niet meer. Sommige kinderen hebben een hechtingsstoornis, anderen een lichamelijke beperking. Met sommige kinderen gaat het supergoed mee nu als volwassenen, anderen zijn minder zelfstandig en blijven sterk op Hijltje leunen.
“Kies het leven dat jou meer mens maakt”, Hijltje Vink
Het maken van deze film zorgt voor een grotere bekendheid en begrip van alle facetten die spelen als een kind in een ander gezin terecht komt. Daarnaast willen we met het verhaal van Hijltje een aantal belangrijke actuele thema’s binnen de gezinsopvang bespreekbaar maken. Hoe kunnen we met elkaar het doorplaatsen van kinderen binnen jeugdzorg voorkomen? Pleegouders zoals Hijltje zijn onderdeel van de oplossing, maar zijn niet gemakkelijk te vinden.
Naast de thematiek van pleegouders en pleegkinderen heeft de situatie van Hijltje Vink een universele impact. Het laat zien hoe waardevol en fijn een leven buiten gebaande paden kan zijn. Zoals Hijltje het zegt: ‘ieder kind maakt me meer mens.’ Waarmee ze bedoelt: ieder kind spreekt een ander deel van mijn mens zijn aan, en ieder kind zorgt ervoor, dat ik me op een nieuwe manier weer verder ontwikkel.’

 

De makers
Omroep West wil op een constructieve manier een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen en discussies die spelen in de maatschappij. Zij willen op een bijzondere manier zich aansluiten en in de week van de pleegzorg een week lang het belang van pleegzorg onder de aandacht brengen. Zij willen een bijdrage leveren om mensen te informeren zodat er een beter beeld ontstaat van hoe pleegzorg in Nederland werkt en wat er bij komt kijken. En wat niet. Met uiteindelijk doel om mensen te laten nadenken of zijzelf geschikt zouden zijn als pleegouder.
Erik Kooyman is een gerespecteerd documentaire- en programmamaker voor Omroep West met veel ervaring. In 2014 maakte hij samen met een collega de documentaire “Als iedereen verdacht is “, Erik Kooyman won met die uitzending de Stan Storimans Prijs voor het camerawerk. Een groot deel van zijn werk gaat over maatschappelijke onderwerpen of de natuur.
Lenny Tamerus is freelance redacteur en journalist voor Omroep West en werkt al ruim acht jaar voor verschillende programma’s van Omroep West. Van het nieuws tot radioprogramma’s tot het succesvolle tv-programma Van de Kaart. Hiernaast is zij opgeleid als leerkracht basisonderwijs en onderwijskundige. Vandaar haar betrokkenheid bij maatschappelijke onderwerpen zoals pleegzorg.
Jeugdformaat biedt specialistische jeugd- en opvoedhulp in de regio Haaglanden. Met bijna 900 professionals werken ze samen aan de ondersteuning van 7.000 kinderen, jongeren en hun ouders die er op eigen kracht even niet uitkomen.