Het lijkt zo vanzelfsprekend dat een kind een veilig thuis heeft om op te groeien. Helaas is dit voor tienduizenden kinderen in Nederland niet zo. Voor deze kinderen zijn pleegouders onmisbaar. Tijdens de Week van de Pleegzorg (30 oktober t/m 6 november) vraagt Jij bent samen met Jeugdformaat, Omroep West, de gemeenten in Haaglanden en Pleegzorg Nederland aandacht voor het belang van wat pleegouders doen en het tekort aan pleegouders in onze regio. Dit doen we onder meer met een bijzondere documentaire over een pleeggezin en met de start van een nieuwe landelijke campagne.

40.000 kinderen in Nederland kunnen niet thuis wonen, 22.000 kinderen worden in een pleeggezin opgevangen. In onze regio zijn er 1100 pleegouders, die 1200 pleegkinderen in hun gezin een thuis bieden.

Met deze week willen wij meer mensen laten nadenken over pleegzorg en over wat zij in hun omgeving voor kwetsbare kinderen kunnen doen. Jaarlijks hebben tienduizenden kinderen voor korte of langere periode een veilig thuis nodig. Jeugdformaat begeleidt en ondersteunt pleegkinderen, ouders en pleegouders hierin zoveel als mogelijk.

Mediaweek en Documentaire ‘Hijltje’
Om het belangrijke werk van pleeggezinnen, pleegzorgmedewerkers en jeugdbeschermers in de schijnwerpers te zetten, is het van 28 oktober t/m 3 november ‘Week van de Pleegzorg’ bij Omroep West.
Jeugdformaat heeft in samenwerking met Omroep West en de gemeenten in Haaglanden de documentaire: ‘Hijltje, de film’ gemaakt. Documentairemaker Erik Kooyman heeft op een prachtige manier de mooie en ook moeilijke momenten van pleegzorg in beeld gebracht.
Op zowel Radio West, TV West, als de online kanalen van de regionale omroep, is er in deze week veel aandacht voor pleegzorg. Pleegouder, (ex-)pleegkinderen en jeugdbeschermers vertellen hun vaak indrukwekkende verhalen. Op 89.3 Radio West hoor je bij presentatoren Bas Muijs, Patrick van Houten en Tjeerd Spoor iedere dag mensen die te maken hebben met pleegzorg.
Landelijke campagne voor pleegouders van start
Op woensdag 30 oktober gaat ook een nieuwe landelijke campagne van start om meer pleegouders te werven door heel Nederland. Er zijn 3500 nieuwe pleegouders nodig. Met deze nieuwe campagne willen we vooral bewustwording creeëren bij het grote publiek over wat pleegzorg allemaal kan zijn. De kick-off van deze campagne is in Utrecht op het Centraal Station.
Pleeggezinnen in het zonnetje
Deze actieweek is ook een moment om, samen met gemeenten, pleegouders en pleegkinderen even extra in het zonnetje te zetten. Samen met verschillende partners organiseert Jij bent gratis leuke activiteiten voor pleeggezinnen. Van een kartclinic tot jumpen bij Jump One in Zoetermeer.
Onze social media kanalen (en die via Omroep West) staan tijdens deze week natuurlijk even helemaal in het teken van pleegzorg en het pleegouderschap. Luister mee naar de verhalen over de verschillende kanten van pleegzorg en laat je inspireren.
Meer informatie over pleegouder worden?
Check wordpleegouder.nl.